Tüm kriterlerini Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği ve bu standartlara uygun olarak dizayn edilen e arşiv uygulaması neyi ifade ediyor veya kimler bu sistemi kullanabilir? Gibi soruların yanıtlarını aradığımız yazımızı konuyla ilgilenenlerin baştan sona okumalarını tavsiye ediyoruz. Öncelikle E arşiv fatura sistemi, E fatura kapsamı dışında kalan firma ya da tüketicilere elektronik ortamda fatura düzenlenebilmesine olanak sağlayan bir sistem olduğu bilinmelidir. Aynı zamanda bu belgelerin elektronik olarak korunmasına ve gerektiğinde ibraz edilmesine imkân tanıyan e arşiv sistemi isimleri arasındaki benzerlikten dolayı birçok kişi tarafından e-fatura ile karıştırılmaktadır. Aslında aynı sistematik içerisinde yer alırlar, fakat işlevsellikleri farklıdır diyebiliriz.
Her iki uygulama için ortak bir düşünce geliştirmek gerekirse; özellikle çok sayıda fatura gönderimi yapan firmalar için e arşiv uygulamasının çok büyük kolaylıkları beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde e fatura uygulaması da yoğun bir fatura trafiğine sahip firmaların en önemli kurtarıcısı haline dönüşmüş durumda. Örneğin bir e ticaret sitesinden sipariş verildiğinde ürünlerin faturaları ERP sistemi üzerinden oluşturan sistem aynı zamanda entegratörlük hizmetiyle üzerinde mali mühürü bulunan faturalar bu yöntemle tüketiciye elektronik ortamda ulaştırılmış oluyor. Bunun yanı sıra bu faturalar fiziki olarak kâğıda basılarak tüketicinin eline ulaştırılacak paketin üzerine yapıştırılıyor.
Ülkemizde yürürlükte bulunan yasalar çerçevesinde belirli yasal zemine oturan e arşiv sistemini kullanmak zorunda olan firmalar vergi usul kanununun 433 numaralı tebliğine göre tariflendirilmiştir. Bu tebliğe göre internet üzerinden satış gerçekleştiren herhangi bir firmanın ürün veya hizmetlerinden kaynaklanan toplam cirosu 5 milyon TL üzerinde ise bu kriterlere uyan tüm şirketler e arşiv uygulamasına geçmek zorundadır. Burada çok önemli bir uyarıda bulunalım; birçok firma 5 milyon liralık ciro kriterini sadece internet üzerinden gerçekleştirdikleri satış neticesinde elde edilen ciro olarak düşünmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü 5 milyon liralık ciro şirketin internet dışından gerçekleştirdiği tüm hizmet ya da ürün satışlarını ifade eder. Dolayısıyla internet üzerinden firmanın yapmış olduğu satış çok daha düşük bir ciro ile gerçekleşse bile şirketin bir yıl içerisinde sağladığı tüm ciro dikkate alınacağından e arşiv fatura kullanmak zorunda olduğunu bilmesinde fayda var.
Bilindiği gibi Türkiye E dönüşüm projesi çerçevesinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin artık elektronik sisteme entegre edileceği bir sisteme doğru hızla ilerliyor. Aslında e arşiv sistemi veya e fatura tarzında uygulamaların tamamı, gerek vergi denetimi, gerek tüketicinin korunması ve gerekse firmaların bu alan için harcadıkları maliyetin düşürülmesi bakımından on derece yararlı uygulamalardır. Üstelik söz konusu sistemleri kullanan firmaların bu çalışma için özel olarak personel istihdam etmesine veya oldukça zahmetli arşivleme hizmetleri gibi uygulamalarına gerek bırakmayan e arşiv ve e fatura uygulamaları çağımızın modern toplumunun oluşturulmasında birer basamak olarak sayılabilir. Lütfen başta e-arşiv uygulaması olmak üzere merak ettiklerinizi bu alanda sizlere çağdaş hizmetler sunan firmamızdan sormaktan çekinmeyiniz. Sizleri cevaplamak üzere telefonlarımız günün her saatinde açık bulundurulmaktadır. Esen kalınız.
#eArşiv #eArşivSistemi #eArşivFatura #eArşivFaturaSistemi #eFatura #eFaturaKapsamı #erpSistemi #eArşivUygulaması